Ibland sveper historiens vingslag in på redaktionen. Som storyn om Janice Moore, som bott i USA hela livet, men har rötterna i Tolbo, Östervåla. Och de blågula traditionerna lever vidare i släkten i USA, som växt till nära 80 personer.
Janice Moore, som tillbringat hela livet i USA, bor i staden Chelan, Washington. Men ursprunget går tillbaka till Sverige varifrån hennes morfar emigrerade kring sekelskiftet för att leta guld i Alaska. Hennes berättelse börjar i slutet av 1800-talet då morfar Magnus Edlund i Tolbo, Östervåla, lockades av guldrushen i Alaska och emigrerade till USA tillsammans med två vänner.
– De reste med båt längst ned under däck bland skeppslast och boskap och livnärde sig under resan på torrt lammkött, berättar Janice Moore, och tillägger:
– Min morfar berättade hur han slängde det som fanns kvar av det torra lammköttet överbord så snart han såg Ellis Island när fartyget närmade sig New York.
Väl i land på den nya kontinenten reste Magnus Edlunds två vänner norrut mot Alaska medan han själv – mötte Lillie.
– Han sa ofta ”Jag mötte Lillie, sen kom jag inte längre”, berättar Janice Moore.
De följande åren fick paret sammanlagt fem barn, däribland Janices mamma Erna.
– Jag blev välsignad med att få bli det första barnbarnet till Magnus och Lillie. Som barn var jag ofta hos dem och hjälpte till med allt ifrån att mata hönsen till att plocka bär i trädgården, minns hon.
Sedan dess har familjeträdet växt till att i dag omfatta nära 80 personer i USA. Det ska tilläggas att Magnus och Lillie Edlund gick bort 1978 respektive 1968.
Janice Moore berättar att hon besökt Östervåla tre gånger, varav två med mamma Erna.
– Hon visste om flera av våra släktingar i Östervåla, och sammanförde mig med dem, däribland mammas kusin Sture Edlund, berättar hon.
Svenska traditioner upprätthålls flitigt av Janice Moore och av hennes släktingar i USA, inte minst i matlagning och bakning. Smörgåsbord med köttbullar till jul och svenska recept på bakverk är viktiga, varav kardemummabrödsreceptet levt vidare i släkten sedan slutet av 1800-talet då det togs med från Sverige av en släkting.