Tärnsjö hembygdsförening fick en vattenfaktura på 246 572 kronor. Nu ska föreningen agera för att få kommunen att backa.
– Det är verkligen något som inte stämmer, och vi ifrågasätter hur hela ärendet hanterats, säger Jakob Martinell från Tärnsjö hembygdsförening.
Det var efter den senaste halvårsavläsningen för vattenförbrukningen på Nora-Tärnsjö hembygdsgård som föreningen med stor förvåning och bestörtning mottog en vattenfaktura från kommunen på hela 246 572 kronor. Detta efter en redovisad förbrukning på cirka 6,5 miljoner liter vatten. Siffran motsvarar en dygnsförbrukning på hisnande 36 000 liter, som ska jämföras med normalförbrukningen som ligger på runt 120 liter per dygn.
– Det är ju helt ofattbara siffror, och som vi har väldigt svårt att förstå, säger Jakob Martinell från Tärnsjö hembygdsförening, som består av ett 100-tal medlemmar.
Att det funnits en läcka någonstans i vattensystemet på hembygdsgården fick föreningen kännedom om redan i somras, sedan kommunen sett en onormal vattenåtgång genom det nyinstallerade digitala vattenmätningssystemet där förbrukningen går att följa i realtid.
– Vi bytte direkt en läckande kran, men det var ju tydligt att det inte berodde på det. Vi valde då att byta den 90 meter långa snabbledningen som går i marken över hela hembygdsgården och hoppades att problemet då skulle vara ur världen. Men vi var fortfarande osäkra, eftersom vi inte upptäckte några egentliga läckage under arbetet, informerar Jakob Martinell.
Sedan chockfakturan skickades ut har fakturan halverats, vilket kommunen kan göra i vissa fall enligt sina föreskrifter, men den uppgår fortfarande till nästan 130 000 kronor. Jakob Martinell berättar att han ska ta en fortsatt diskussion med kommunen i ärendet när helgerna är över med målet att få kommunen att backa.
– Ja, vi är verkligen inställda på det, det här kan ju inte vara rimligt, säger han och förtydligar:
– Vi ställer oss frågande dels till varför inte kommunen larmade tidigare och tydligare om den extrema förbrukningen, när de nu kan se förbrukningen i realtid. Dels är vi övertygade om att de extrema siffrorna inte kan stämma. Vi borde verkligen ha märkt av de enorma vattenmängderna i så fall, inte minst när vi lade ner den nya slangen i somras, men det gjorde vi inte.
Jakob Martinell tar ändå det hela med någotsånär ro.
– Jag har ändå gott hopp om att det här ska lösa sig till slut, avslutar han.