Julklappen blev upptakten till en livslång kärlek till fotografering. Kenneth Ljung, som framöver delar med sig av sina Östervålabilder på OrtsAktuellt, berättar här om sitt liv som fotograf.
Under många år var Kenneth Ljung Östervålas egen fotograf med lokal vid korsningen Hovsvägen/Kyrkvägen. Men rötterna finns i Göteborg. Anledningen till att han hamnade i Östervåla var hustrun Maj-Lis från Offerbo, som han träffade i början av 1950-talet. Åren därefter var han verksam som fotograf i både Uppsala, Jönköping och Sala.
– Allt började egentligen med att jag fick en kamera i julklapp som barn. När jag slutade skolan fick jag jobb på Fotocentralen i Uppsala, där jag lärde jag mig grunderna, och gick sedan vidare i branschen, berättar numera 88-årige Kenneth Ljung som fortfarande bor kvar i Östervåla tillsammans med hustrun Maj-Lis.
Det var våren 1962 som paret flyttade in i ”Gamla Thörings lanthandel” vid ån i Östervåla, där de öppnade ateljé och fotoaffär. Under åren som följde etablerade sig Kenneth Ljung som ortens fotograf, inte minst i rollen som bröllopsfotograf, där han har många goda minnen.
– Jag har fotograferat mellan 350-400 brudpar, och jag kan lite stolt säga att jag inte har misslyckats med en enda bröllopsfotografering, berättar han.
Annars innehöll vardagen alltifrån porträttfotografering till fotografering av industri- och möbelprodukter, och däremellan dokumenterade han både vardagsliv och spännande händelser i Östervålabygden.
– Minnena är otroligt många, och jag tyckte nog att allt hade sin tjusning, säger han.
Ett av minnena som sticker ut lite extra är när Dagens Nyheter hyrde in sig i ateljén vid ån i samband med ”barfotasångerskan” Sandie Shaws uppmärksammade konsert på Skogsvallen 1967. Bara några veckor innan hade hon vunnit Eurovision Song Contest med ”Puppet on a string”.
– Ett helt team från DN, med legendariske Roland Jansson i spetsen, hyste in sig i våra lokaler där de framkallade bilder och skickade material från konserten, däribland färska bilder via telefoto, förklarar Kenneth Ljung.
– En av kvällarna bjöd vi också Roland Jansson på mat, han var mycket trevlig och berättade bland annat spännande journalistminnen, minns också hustrun Maj-Lis.
Mars 1977 hade Kenneth Ljung tröttnat lite på allt ensamarbete och hoppade istället på ett jobb som institutionstekniker vid Uppsala universitet, samtidigt som han fortsatte som fotograf på kvällar och helger fram till pensioneringen.
Paret hade säkert bott kvar invid ån än idag om inte omläggningen av vägsträckning och torg kommit emellan. Kenneth Ljung minns mycket väl när han slog upp morgontidningen den där fredagen, den 30:e november 1990.
– Där stod det att vårt hus skulle rivas i samband med ombyggnationerna och det kom verkligen som en chock för oss, men så blev det, och tre år senare revs vårt hus och vi flyttade hit till Täljknivsvägen, berättar Kenneth Ljung som fortfarande inte lagt kameran på hyllan helt.
– Fotograf är man livet ut, men numera är motiven oftast den närmaste familjen, avslutar han.