Bostadsbyggande, företagsutveckling och vårdande av kulturmiljöer var några av ämnena som lockade till diskussion vid onsdagskvällens offentliga träff i Tärnsjö om den nya översiktsplanen.
Sammanlagt ett 50-tal ortsbor från i första hand Tärnsjö, men även en och annan från Östervåla och Harbo, mötte upp då kommunen bjöd in till Öppet hus i Folkets hus i Tärnsjö för att samla och diskutera åsikter kring den nya översiktsplanen. Upplägget var fyra bord där folkvalda och tjänstemän inbjöd till diskussion i fyra huvudämnen som handlade om allt från tätortsutveckling och kollektivtrafik till företagande och utveckling och vård av kulturmiljöer.
Erik Mörtsell, projektledare för översiktsplanen, fick under kvällen ta emot en hel del kreativa förslag och åsikter i ämnet, där han satt vid bordet som avhandlade ämnet Tätortsutveckling. Invånarnas närmiljö engagerar, berättar han.
– Innehållet i översiktsplanen syftar i grunden till att vi som kommun vill växa, och det handlar alltid om avvägningar där åsikter går isär, det är naturligt. Frågor som engagerar är bland annat vilka typer av bebyggelse som ska förekomma på specifika områden, placering av grönområden och upplåtelse av åkermark för företagsutbyggnad, berättar han.
Det var emellanåt trångt runt borden där ett annat hett ämne var utvecklingen av Östaområdet i Tärnsjö.
– Östa är ett unikt område, med sina stränder och sin tallskog, och värt att vårda både för fastboende och turister, och det kommunicerade vi, berättar Tärnsjö- och Östabon Stefan Stefansson och får medhåll av Östagrannen Christer Adelsberg.
I deras diskussion med kommunföreträdare lyfte de vikten av att både utveckla och underhålla Östaområdet.
– Det är positivt med de långtgående planerna på villatomter vid Ingboviken, det känns bra, men det behöver också läggas pengar på att underhålla stränder och vikar, ett sånt populärt utflyktsmål som exempelvis Färnösandsbadet får inte växa igen, menar Christer Adelsberg.
– En bra diskussion som tog nära nog en timme. Sammanfattningen är att de boende i Östa är positiva till en utveckling av området och det tycker jag känns bra, summerade kommunalrådet Per Sverkersson (S).
Även närbelägna Ingbo källor och kvarn avhandlades av Tärnsjöbon Jakob Martinell och nytillträdda miljöstrategen Lena Gunnarsdotter, där huvudbudskapet var skepsis till hur området utvecklats de senaste åren.
– Tidigare var Ingbo källor en fantastiskt miljö att visa upp för tillresta besökare, som alltid var imponerade av området. Senaste åren har det däremot förfallit på grund av att förståsigpåare har gjort om det till Natura 2000-område, säger Jakob Martinell och utvecklar resonemanget:
– Det tillåts ingen skötsel och underhåll av skogen och marken. Dessutom har bävrar ställt till översvämningar som äventyrar hela anläggningen. Det naturliga vore att lokala krafter, folk som bott här hela livet, fick vårda den här kulturmiljön, som man gjort så bra under alla år tidigare, menar han.
Samtalet utmynnade i att Lena Gunnarsdotter ska ta med sig frågan vidare och att hon ska få en guidad tur i området framöver av Jakob Martinell.