När den lilla radhustomten i Uppsala inte längre räckte till gick flytten till Östervåla och Ettingbo där Michael Ekegren och familjen odlar chili – och skapar en verksamhet med just chilin i fokus.
Fascination för chili har Michael Ekegren burit på så länge han minns.
– Jag har älskat chilin och chilins smaker ända sedan jag var barn, och det utvecklades inte minst genom mitt tidigare arbete som kock, förklarar 57-åringen som även har ett förflutet som lärare på Folkuniversitetet.

Egen odling av den smakrika chilifrukten började han med 2014 på den lilla radhustomten i Uppsala. När utrymmet inte längre räckte till för ytterligare växthus såg sig familjen om efter alternativ.
– Vi letade ett passande ställe på nätet och hittade den här gården, fortsätter Michael Ekegren.

Sedan flytten ut på landet 2022 har mycket hänt på gården, som inbegriper boningshus, ladugård, loge, och numera även fyra växthus, samt drygt ett hektar mark.
– Vi har och håller fortfarande på med omfattande renoveringar. Boningshuset har anpassats till att både innehålla vårt hem och en företagsdel, med bland annat en serveringslokal och ett kök för produktion av livsmedel. Vi har också iordningsställt gårdsbutik och rustat upp ladugården för våra höns, ankor och lamm, berättar Michael Ekegren medan han visar runt på gården.

Visionen hos familjen Ekegren i Ettingbo, där också hustru och en hemmaboende dotter ingår, är att genom företaget Alien Chili skapa en verksamhet inriktad på odling och självförsörjning och med events riktade mot chilifruktens smakupplevelser. Eventen, som bland annat är avsmakningar, middagsarrangemang och föreläsningar, har redan varit igång en tid. Och det finns ytterligare idéer.

– Det senaste som vi börjat med är konceptet ”Nio platser runt bordet” där vi genom att luckra upp gränsen mellan restaurang och vårt hem inbjuder till förutsättningslösa middagar tillsammans med vår familj, fortsätter Michael Ekegren och fortsätter:
– Vålaborna har redan visat att de är redo för konceptet – och det är jättekul! Nästa veckas ”Nio platser runt bordet” bokades upp på ett dygn och nu kommer förfrågningar om när vi ska ha det nästa gång.

Vid gården, som också har egen webshop, produceras allt från färsk chili till förädlade produkter som chilimarmelad, chilichutney, chilisalt och heta fermenterade såser – allt med fokus på chilifruktens smakupplevelser.
– Intresset för chili är stort, vi har långväga besökare här emellanåt, och vi tar emot sällskap med alltifrån riktigt nördiga chilifantaster till nyfikna som vill veta mer om den här fantastiska frukten, säger Michael Ekegren som också ägnar sig åt förädling av nya chilisorter på gården.

– Min egen första korsning skedde faktiskt ofrivilligt 2014, där resultatet blev denna, berättar han och visar en bild på en vacker chilifrukt med namnet Orange Alien.
Vad är ert drömscenario med gården och Alien Chili?
– Drömmen är att kunna producera så många komponenter själva som möjligt. Varje del i en marmelad som man slipper köpa är en fantastisk sak. Hållbar produktion ligger oss verkligen varmt om hjärtat. Sedan ser vi naturligtvis fram emot att få serva ännu flera gäster och kunder.