Dagens portion med Orts(in)Aktuell nostalgi från Östervåla är hämtad från Tofters tryckeri, som har en hög igenkänningsfaktor hos många, inte minst alla dem från våra orter som genom åren arbetade i företaget, och där många uppskattade den omtalade ”Toftersandan”.
Inslaget från Tofters tryckeri innehåller framförallt bilder från Östervålafotograf Kenneth Ljung hämtade från 1970-talet i samband med att en ny tryckpress installerats. Men också ett par fotobidrag och en text från Kiell Tofters, tidigare verksam delägare i familjeföretaget, som bland annat tänker tillbaka på hur det var när Tofters tryckeri under 1970-talet fanns med som en hjälpande aktör i afrikanska landet Guinea-Bissau.
Som vanligt finns möjligheten att lämna kommentarer i fältet nedan, där det kan ske en viss fördröjning eftersom kommentarerna ska godkännas av redaktionen innan de publiceras.
Europaledande Östervålatryckeri
Tofters tryckeri i Östervåla startades i liten skala 1918 av Per Pettersson, och drevs vidare av sonen Simon Tofters som så småningom lämnade över det starkt växande företaget till barnen Sten Tofters, Gunnel Tofters Martinsson och Kiell Tofters. Under 1970- och 80-talet etablerade sig Tofters tryckeri som Europaledande banbrytare inom digitaliserad grafisk katalogproduktion, och hade som mest 128 medarbetare 1988.
I början av 1990-talet övertogs Tofters tryckeri av Minabkoncernen, och hamnade 1997 i den stora Elanderskoncernen, som tio år senare i adventstid 2007, lämnade chockbeskedet att Östervålaföretaget skulle läggas ned, vilket också skedde i början av 2008. Därmed var en 90-årig företagsepok i Östervåla till ända.

Toftersminnen signerat Kiell Tofters:
En dag 1969 på vårt tryckerikontor i Uppsala kom en afrikan in och ville att vi skulle hjälpa dem med läseböcker i Guinea-Bissau. I händerna hade Onessimo svenska ABC-böcker. Landet var en portugisisk koloni, men befrielserörelsen ville att barnen skulle få lära sig i skola. Vi grep oss an detta stora mångåriga projekt. Ordnade svensk finansiering, tecknade bilder, satte portugisisk text, tryckte i stora upplagor, band, levererade in i djungeln till grannlandet.
Under hela 70-talet arbetade vi med detta. Det blev läseböcker för fyra årsklasser, läroböcker i geografi, sjukvård och därtill frimärken. Vi levererade tryckpress och gjutmaskin och tonvis med papper till deras två tryckerier. När Guinea-Bissau blev självständig stat fortsatte vi med att träna personal.
Under 1970- och 1980-talen utvecklades Tofters tryckeri gällande teknik och marknadsföring. Vi var först i Sverige att skanna, behandla och lagra färgbilder. Samarbetade med företag i Israel gällande bildbehandling och i Belgien gällande textbehandling. Idag kan man göra mycket av detta i en liten pc. Då var datorrummet stort, där Solrosen är i dag.
Vi tog ovanliga grepp gällande marknadsföring med utvecklingsseminarier och mässor. Vid 1985 års mässa i Älvsjö bjöd vi besökare i montern på helikopterresa till tryckeriet vid Dalvägen i Östervåla. Vi deltog i mässa i Montreux i Schweiz samt hade föredrag i Tyskland, hur vi i Sverige framställer kataloger. Stor internationell kund var Letra Set i England. Största kunden blev Sandvik Coromant på andra sidan Dalälven.
/Kiell Tofters








































