Det spirar av optimism hos Scandinavian Kitchen i Tärnsjö. Investeringar i 30-miljonersklassen har gjorts bara de senaste två åren hos kökstillverkaren, som bland annat har medlemmar av kungafamiljen som kunder.
Scandinavian Kitchen har en anrik historia tillbaka till 1923 som kökstillverkare i Haga, Harbo. Efter några år med parallell produktion i Haga och Tärnsjö flyttades hela verksamheten för gott till Tärnsjö 2012. Sedan dess har företaget, som numera ingår i koncernen Nordic Kitchen Group, fortsatt att utvecklas till en högkvalitativ kökstillverkare med stora volymer och stigande omsättning.

– Omsättningen i fjol låg på 80 miljoner, målsättningen med 2025 är 100 miljoner, berättar produktionschefen och Tärnsjöbon Jimmy Persson, som själv funnits i företaget i 18 år.
En normalvecka rullar cirka 240 pallar med förbeställda kök från Industrivägen i Tärnsjö till beställarna, som i huvudsak är återförsäljare inom bygghandeln, och där slutkunderna är allt ifrån bostadsrättsföreningar och företag till privatkunder. Scandinavian Kitchen, där de mest kända varumärkena är Hagaköket och Canadaköket, omges av ett stabilt kvalitetsrykte, och för den som kan och vill finns möjlighet att lägga många kronor på ett skräddarsytt kök.
– Förra veckan rullade det exempelvis iväg ett kök för 890 000 kronor, och rekordet som jag känner till ligger på strax under två miljoner kronor för ett kök. Vi har under åren också levererat kök till bland annat hovet och medlemmar av kungafamiljen, upplyser Jimmy Persson.

Scandinavian Kitchen tillverkar det mesta inom köksinredning, där slutprodukten är skräddarsydda kök som levereras i färdigmonterade moduler.
Senaste åren har investeringarna duggat tätt i den 7000 kvadratmeter stora produktionsenheten i Tärnsjö, där målsättningen är att utvecklas till koncernens ledande logistikcenter.
– Bara de två senaste åren har det satsats 32 miljoner, bland annat i avancerade och robotstyrda maskiner. En av de större satsningarna är en 57 meter lång robotstyrd monteringslinje för köksskåp, som i full drift kan producera 1200 skåp i veckan, informerar Jimmy Persson.
Den senaste i raden av investeringar, som flyttade in i januari, är en kantlistmaskin för köksluckor, som fortfarande är under inkörning.

För närvarande uppgår personalstyrkan, inklusive kontorspersonal, till 25 personer. En som funnits i företaget i nästan hela sitt yrkesliv är Harbobon Dick Asklind, som med start 1980 arbetat hos kökstillverkaren i drygt 40 år, om man drar ifrån tre korta perioder då han gjort annat.
– Jag har ju varit med både i Haga och här i Tärnsjö, och med perspektiv är jag framför allt tacksam över att fabriken fortfarande lever vidare, menar Dick Asklind medan skåpväggar i rask takt rullar längs det långa monteringsbandet.
– Jag och ytterligare en person ansvarar för den nya robotstyrda monteringslinjen, informerar han.

Jennifer Gradin från Rödmossa tillhör de yngre på företaget.
– Jag har jobbat här fyra år. Arbetsuppgifterna ute i produktionen är varierande, dessutom jobbar jag på kontoret ibland, och jag trivs med allt, berättar hon.
Tärnsjöbon Hasse Persson kom till företaget för fyra år sedan efter ett långt arbetsliv i den grafiska branschen, och upptäckte snart att det var ett bra val.

– Det här är faktiskt mitt första jobb på hemorten och det har varit väldigt positivt för mig. Dels har jag fem minuter till arbetsplatsen, dels kände jag redan en del av dem som jobbade här när jag började, och det kändes ju tryggt, berättar Hasse Persson.

Intervjuerna med personal vid Scandinavian Kitchen andas framför allt framtidstro.
– Vi ingår i en stabil koncern, som dessutom satsar stort på enheten här i Tärnsjö. Självklart är optimismen stor i hela företaget, avslutar Jimmy Persson.
