En sjukskrivning blev startskottet för en ny jobbvardag med tårtor som specialitet. På fredag, på självaste alla hjärtans dag, öppnar Beatrice Mäkynen Hantverkskafét Små Stunder i Tärnsjö.
– Det är de små stunderna i livet som gör det, säger hon själv.
Sedan Beatrice Mäkynen efter en sjukskrivning 2023 inte kunde gå tillbaka till sitt tidigare jobb som personlig assistent pockade den kreativa sidan på. Det resulterade i att hon startade bageri i det egna hemmet på Gruvgatan i Tärnsjö.
– Jag har alltid varit intresserad av det kreativa i alla former, men fram till dess såg jag mig själv bara som en vanlig ”bullmamma”. Där och då bestämde jag mig för att ge bakningen, som jag alltid ägnat mig åt, en chans även som arbete, berättar Beatrice Mäkynen som inledningsvis började baka traditionellt bröd på beställning i liten skala.
Tårtor fanns inte med i planerna då, men efter en förfrågan bakade hon i alla fall en glutenfri tårta som hon fick mycket respons för. Ryktet spred sig och snart var det tårtbak som upptog de flesta av dygnets arbetstimmar.
– Jag, som aldrig ens tänkt tanken att baka tårta på beställning, fick bara fler och fler tårtbeställningar och snart bakade jag tårtor i mängder, berättar Beatrice Mäkynen som numera bakar ett 40-tal tårtor i månaden på beställning, många av dem med fantasifulla motiv.
Parallellt med tårtbeställningar öppnade hon i somras också trädgårdskafé hemma på Gruvgatan. Det gav blodad tand. På fredag öppnar hon Små Stunder på Kyrkvägen i Tärnsjö, i lokalen där hon för bara några år sedan jobbade som anställd i den dåvarande restaurangen.

– Jag har hela tiden haft målet att skaffa en kafélokal, och i tanken har det hela tiden varit den här lokalen det handlat om. Det lustiga är att min arbetsgivare då gav mig ansvaret att inreda restauranglokalen, så jag kan inte klaga på färger och former, fortsätter hon med ett leende.
Apropå benämningen ”Hantverkskafé” ser sig Beatrice Mäkynen numera som en hantverkare i – marcipan.
– Jag älskar verkligen att vara kreativ och här är hantverket att göra både kakor och tårtor. Och det handlar både om att skapa smak- och synupplevelser, menar hon.

Förutom utmaningen att skapa unika bakverk till varje kundönskemål, gäller det också att få dygnets timmar att räcka till även för sambon och de tre barnen, nio, sex och tre år gamla.
– Jag har bra stöttning hemifrån, sen gäller det att vara flexibel och när det behövs jobba intensivt, bland annat när barnen sover eller är på skola och förskola. Jag jobbar både tidiga morgnar och sena kvällar när det behövs, säger 29-åringen som säger så här om känslorna inför premiärfredagen.
– Nu känns det som att ta ett kliv rakt ut, och där jag hoppas på ett bra mottagande. Förhoppningen på sikt är att växa med tiden och kanske i framtiden ha en person anställd.