Tisdagens fruktansvärda händelse i Örebro har väckt starka känslor hos alla, inte minst hos elever och personal vid våra skolor.
– Det är viktigt att möta barnen i deras frågor, samtidigt som vi heller inte vill skrämma dem, menar Lena Wiik, rektor för årskurs 1-6 i Östervåla skola.
Onsdagen var en speciell dag över hela vårt land, där chocken efter tisdagens fruktansvärda skolskjutning i Örebro låg som ett förlamande täcke. Inte minst hos elever och personal vid våra skolor. Lena Wiik, rektor för årskurs 1-6 vid Östervåla skola, berättar att gårdagen på skolan anpassades efter det fruktansvärda som hänt.
– Vi såg direkt till att det fanns personal i alla klasser som hade möjlighet att möta elevernas frågor, funderingar och oro direkt på morgonen. Det var mycket viktigt att ge eleverna möjligheten att prata av sig om det som hänt, berättar Östervålarektorn.
Hon menar att det ibland också är en balansgång hur såna här frågor ska hanteras.
– Det är viktigt att möta barnen i deras frågor, samtidigt som vi heller inte vill skrämma dem. Ingen vill ju att eleverna ska gå omkring och vara rädda i skolmiljön, samtidigt som vi behöver möta de frågor och den oro som finns, eleverna hör ju också själva på nyheterna om vad som hänt, fortsätter Lena Wiik.
Generellt var stämningen dämpad bland eleverna.
– Det är alltid lite blandat hur barn hanterar sånt här, vissa blir jätteoroliga medan andra tar det lite lugnare. Men helt klart fanns ett stort behov av att få prata om det som hänt, menar hon.
Säkerhetsarbetet på skolan är kontinuerligt, berättar Lena Wiik.
– Vi fortsätter det arbete som vi redan påbörjat, enligt en plan för fortsättningen som också inbegriper bland annat inrymningsövningar. Sedan är det ju svårt att veta vad man ska planera för, då såna här händelser är så oförutsägbara när de händer. Det är svårt att veta var hotet kommer ifrån, menar hon.
Senaste åren har säkerhetsnivån tvingats höjas generellt vid Östervåla skola.
– Vi har under många år blivit alltmer restriktiva exempelvis gällande vilka som får vistas inom skolans område, här är vi vaksamma och ifrågasättande. Det har ju också att göra med att det finns elever med skyddade identiteter, säger Lena Wiik som också själv självklart känner sig bedrövad över det som hände i Örebro.
– Samtidigt funderar man också över hur vår skolmiljö kommer att se ut i framtiden. Ska vi ha stängda skolgårdar som man har i många andra länder? Själv hoppas jag verkligen att vi slipper det, avslutar Lena Wiik.