Solrosen i Östervåla är både mötesplats och turistmagnet. Men också ortens näst största privata arbetsgivare, en öppen famn för personer som behöver få ut en fot i arbetslivet, och en plats att växa på.
För många är Solrosen lika med en välsorterad second hand med högklassigt kafé. Och det stämmer! Men, butik och servering är i grunden verksamheter som möjliggör Solrosens huvudsyfte, berättar Mattias Landén, sedan ett år tillbaka verksamhetsledare vid Solrosen, när OrtsAktuellt gör ett nedslag vid det sociala företaget på Dalvägen i Östervåla.
– Kärnan i vår verksamhet sträcker sig mot den lilla människan! Det är vårt grunduppdrag, och som möjliggörs tack vare intäkterna i de verksamheter vi driver, förklarar Mattias Landén.
Solrosen, som startade i liten skala 2009 av Eva Dahlén Persson, sysselsätter idag ett 75-tal personer, alltifrån anställda och deltagare till personer i daglig verksamhet och volontärer, och är därmed ortens näst största arbetsgivare efter Zetterbergs. Sammanlagt 500 personer har sedan starten omfattats i Solrosens verksamhet, och i fjol uppvisade butik och kafé besökssiffror på uppemot 30 000.
– Utvecklingen har varit fantastisk, och där kyrkans engagemang också betytt att vi fått en stabil grund att stå på, fortsätter Mattias Landén, som har ett förflutet som bagarmästare och skolledare.

För fem år sedan gick Svenska kyrkan i Östervåla in som ägare, och Solrosen omvandlades till aktiebolag med begränsat vinstuttag, vilket betyder att eventuellt vinst går tillbaka till verksamheten. Samtidigt som Mattias Landén tog över som verksamhetsledare rekryterades även Karin Lindberg, som också kom från skolvärlden, som vice verksamhetsledare. Hon berättar om sitt första möte med Solrosen som anställd.
– Jag kände direkt att jag hamnat rätt! Atmosfären var varm och kramarna många, och jag bara kände, wow, vilket verksamhet! Jag blev kär i det här stället! säger hon med ett leende.
Grunden i Solrosens praktiska verksamhet är som sagt second hand och kafé – samt catering, som har utvecklats under det senaste året, och där personal och deltagare jobbar i olika former.
– Det handlar om arbetstider från två timmar i veckan till heltid, för personer som alltifrån har varit långtidssjukskrivna efter exempelvis utbrändhet till personer som av olika anledningar behöver en arbetsuppgift anpassad efter en funktionsnedsättning, förklarar Karin Lindberg.
Allt är inte raka spåret, men det finns många fina historier att berätta från Solrosen.
– Vi har exempel där personer kommer hit nedböjda, tysta och stukade, men som efter ett halvår sträckt på sig och fått tillbaka tron både på själva och framtiden. Det här är på riktigt – och här både skrattar och gråter vi tillsammans, fortsätter Karin Lindberg.
Solrosen är idag en viktig samarbetspartner till både socialtjänst, arbetsförmedling, försäkringskassa – och kriminalvården, med personer som tas emot på Solrosen. En ny verksamhet, som drivs med hjälp av pengar från Sparbanksmiljonen, är ”Ungdomssurfen”, som idag sysselsätter tre ungdomar som inte fått gymnasieplats.
– Vi såg gärna att den delen växte, idag finns ett 80-tal ungdomar i kommunen som bara går hemma utan sysselsättning. Det är ett stort resursslöseri, förutom de stora negativa konsekvenserna det kan få på sikt för den enskilde, menar Mattias Landén.
Målet är att Solrosen ska fortsätta utvecklas – och ge plats för ännu fler människor som behöver den här oasen och växtplatsen.
– Vi har en hel del tankar och planer inför framtiden, och det vi ska göra nu är att prioritera vilka idéer vi ska spinna vidare på, avslutar Mattias Landén.