För Östervålasonen Cea Ankarås betyder skidåkningen och Vasaloppet att han fortfarande håller kontakt med vänner och bekanta från uppväxtorten. På söndag står han på startlinjen i Vasaloppet för elfte gången.
Östervålasonen Cea Ankarås började åka skidor så sent som i 50-årsåldern. Då bodde han i Stockholm men hade fritidshus i uppväxtorten Östervåla.
– Tankarna på att börja åka skidor hade legat och grott ett tag, det hade nog en del att göra med att min pappa åkt Vasaloppet åtta gånger. Men 2009 hade jag funderat klart och bestämde mig för att ”nu var det dags”, berättar 63-åringen som sedan fem år tillbaka är bosatt i Norrahammar utanför Jönköping.
Men visst spelade sonen Wilhelms kommentar in en del också. Han var då i nioårsåldern.
– Ha, ha, jo, en liten tankeställare fick jag nog när han en dag tittade lite forskande på mig och sa: ”Det där fulfläsket blir du aldrig av med, pappa!” Men det blev jag! säger Cea Ankarås med ett leende.
En viktig person i hans träningsresa blev Johan Joelsson, engagerad ledare i Östervåla IF och dessutom gammal kompis med Cea Ankarås.
– Han blev min mentor och hjälpte mig med allt som hade med skidåkningen och träningen att göra. Eftersom jag bodde i Stockholm så blev det många telefonsamtal och det har bara fortsatt. Genom åren har vi avhandlat allt ifrån skidteknik, träningsupplägg, toppning inför lopp och vallning – och han fyller alltid på min energi, berättar Cea Ankarås.
Sitt första Vasalopp körde han året efter, 2010.
– Jag var tekniskt ganska ofärdig, men jag bestämde mig för att försöka genomföra det och ha kul. Det gick ganska bra och jag åkte på ungefär 10,5 timme, berättar han.

I dag bor han och familjen alltså i Småland. En viktig del när det gäller skidåkningen, berättar han, är möjligheten att hålla kontakten med gamla vänner i Östervålatrakten.
– Jag flyttade med familjen till Östervåla när jag fyllde 14 år, och det blev där jag rotade mig, och fast jag bott i andra orter genom livet är det fortfarande Östervåla jag refererar till när någon undrar var jag kommer ifrån. Självklart har jag också behållit ÖIF som klubbadress, poängterar han.
Kontakten med hemorten upprätthåller han så fort han kommer åt.
– När jag kör uppvärmningsloppen inför Vasaloppet norröver passar jag alltid på att hälsa på gamla polare. Den obligatoriska bussresan med ÖIF-gänget till Vasaloppet varje år, med övernattning, är samma sak, vi är ungefär samma gäng och gruppkänslan och samhörigheten är stor, menar han.
Uppladdningslopp som Harsa Ski Marathon och Engelbrektsloppet har han hunnit med. I övrigt har han förberett sig med träning på rullskidor, cykel och gym, dessutom drygt 50 träningsmil på snö.
– Jag har det ändå bra förspänt med Ulricehamns konstsnöanläggning med bara en knapp timmes resa med bil, där jag försöker köra två gånger i veckan, tillägger han.
Söndagens Vasalopp är hans elfte i ordningen. Personbästatiden är från 2022 då han åkte de nio milen på 6:54. Om årets målsättning säger han så här:
– Tidsmässigt går det ju inte att säga, eftersom det beror så mycket på förhållandena. Målsättningen får bli att hålla mig kvar i startled fem.
Vad är det bästa med Vasaloppet?
– Det är mycket som är speciellt med Vasaloppet, men att passera mållinjen är en häftig upplevelse, och brukar röra upp starka känslor hos mig, avslutar Cea Ankarås.