De är ett vinnande team med gäddor som specialitet. Östervålakompisarna Marcus Wengrud och Johannes Kaunisto i Team WK radar upp toppresultat i de fisketävlingar de ställer upp i.
Man brukar säga att fiskare skarvar lite med sanningen när det gäller den inhåvade fångsten. Men det gäller faktiskt inte för Östervålakompisarna Marcus Wengrud och Johannes Kaunisto i Team WK, där tävlingsresultaten talar sitt tydliga och klara språk. Allt som oftast när den rutinerade duon finns med i startfältet på fisketävlingar placerar de sig högt. Framför allt då gäddor ska fångas.
– Vi har under de senaste åren haft turen – och varit framgångsrika – i sportfisketävlingar med inriktning på just gädda, det har blivit vår favoritfisk. Och att vi har fått ihop ett gäng fina placeringar ser vi väl ändå som ett kvitto på att vi verkar göra något rätt ute på vattnet i alla fall, säger Marcus Wengrud och får medhåll från teamkompisen.

De har alltså många års gemensamt fiske tillsammans i team WK, och har ett bra tävlingsfacit. I tävlingar som Gäddracet, Gäddfestivalen, Häsengäddan, Träskengäddan, Gäddfighten och Marmagäddan har de ideliga pallplaceringar liksom i favorittävlingen på hemmaplan, Östa Pike Open, där de nyligen tog hem förstaplatsen och 14 000 kronor i prispengar. Ett annan höjdpunkt var när de tog hem Ice Pike Big 5, där de fick ihop hela 556 centimeter fördelat på fem gäddor.

Vad är då vinnarreceptet?
– Det gäller att komma snabbt till en plats man tror på. Sedan bollar vi ideligen hur vi ska knäcka koden för dagen. Fiskens huggvilja reagerar olika vid till exempel blåst, nederbörd, högvatten och vilken tid på året man fiskar, förklarar Marcus Wengrud.
– Så desto mer erfarenhet och hur påläst man är ökar givetvis chanserna för att fånga fisk under dagen. Sen brukar man ju säga att en bra sportfiskare har turen på sin sida, tillägger Johannes Kaunisto.
Vid tävling finns oftast 30-100 lag i startfältet. Vanligast mäts den fångade gäddans längd, där exempelvis de tre eller fem längsta gäddorna räknas ihop till en slutsumma. Ett minimått är ofta 70 centimeter. Även “Största gädda” brukar finnas som klass i vissa tävlingar.
– De längsta gäddorna ligger oftast på en bit över metern. Det brukar vara stor prestige att vinna den klassen, kommenterar Marcus Wengrud.
Det ska tilläggas att det läggs stor vikt vid att hantera fisken varsamt vid fisketävlingar, där också Catch & Release används, vilket innebär att fisken släpps ut i vattnet igen efter mätning.

Fisket sker från båt, oftast med två-tre medlemmar i vardera lag.
– I vårt fall en amerikansk aluminiumbåt av märket Tracker som är helt anpassad för sportfiske, informerar Marcus Wengrud.
Gäddorna fångas med moderna handredskap där spö och rulle anpassas efter fisket för dagen.
– Betena är fiskliknande silikonbeten eller målade träbeten, med en längd på 15-30 centimeter. Utvecklingen på beten är otrolig i dag och man har tagit fram beten som är otroligt fisklika både i utseende och dess gång i vattnet, förklarar Johannes Kaunisto.
Framtidsmål då?
– Vi kör på stenhårt och ser starkt fram emot 2025 års tävlingar som startar i vår, berättar Marcus Wengrud.
Avslutningsvis, vilka är era största gäddfångster?
– En bumling på 129 centimeter tagen i Siljan, säger Johannes Kaunisto.
– Min största var på 117 centimeter, säger Marcus Wengrud.