Sexbarnsfar, lantbrukare och möbelsnickare – men också helbrägdagörare och församlingsledare, vars historiska arv format den lokala frikyrkorörelsen ända in i våra dagar.
– Han var en märklig och fascinerande man, säger Östervålabon Kiell Tofters som skrivit en bok om legendariska Anders Olsson som levde i Östervåla 1835-1916.
Att skriva en bok om helbrägdagöraren och församlingsledaren Anders Olsson, som verkade i den framväxande frikyrkorörelsen i Östervålabygden från slutet av 1870-talet, har funnits i Kiell Tofters tankar nästan hela livet.

– Jag har levt med berättelsen om den här märklige mannen sedan jag var barn. Jag minns min pappa Simons och hans syskons berättelser om Anders Olsson, som var deras morfar, och de här historierna har följt mig genom livet, förklarar Kiell Tofters.
Han har själv fortsatt dokumenterandet, genom bland annat protokoll, handlingar och brev, och arrangerade dessutom 1989 en träff med ättlingar till Anders Olsson, som då var i dryga 80-årsåldern, som han intervjuade och spelade in. Till detta finns inspelningar gjorda av hans far Simon med anhöriga till Anders Olsson. Detta material ligger till grund för boken som Kiell Tofters skrivit.
Men vem var då den märklige mannen som fått så stor betydelse för frikyrkolivet i ”Saliga hörnet”, uttrycket som myntats om orterna Östervåla, Harbo och Tärnsjö?
– Mest känd är han kanske som helbrägdagörare, men han var framför allt en respekterad ledare och församlingsföreståndare i Östervåla missionsförsamling i över 30 år, fortsätter Kiell Tofters.

Anders Olsson föddes i byn Västersälja, hamnade sedan i grannbyn Buckarby där han ägnade sig åt lantbruk och snickeri, och fick tillsammans med hustru Karin (Kajsa), som härstammade från Buckarby i Nora socken, sex barn.
Starten på Anders Olssons bana som helbrägdagörare blev en serie stora sammankomster i början av 1880-talet i Nora-Tärnsjö missionshus, där uppemot 2000 personer på plats fick höra inspirerande predikningar om helande från sjukdom och krämpor.
– Det var en världsomspännande predikant Fransson som undervisade om helande, och även en predikant Karl Andersson från Vaxholm som predikade i samma anda, berättar Kiell Tofters och fortsätter:
– Förkunnelsen utgick från Jakobs brev i bibeln, att församlingsledare skulle lägga händerna på de sjuka och be för dem och smörja dem med olja. Under 1880-talet började Anders Olsson själv praktisera detta – och tydligen hade Gud lagt ner den här gåvan i honom, för det finns hundratals historier bevarade om helandeunder i samband med Anders Olssons böner, berättar Kiell Tofters.
Anders Olsson var också en av de första i Östervåla som hade cykel, och med den tog han sig till de sjuka i hemmen.
– Ofta var det just i hemmen han bad för de sjuka, och ibland tillsammans med den omtalade ”Stor-Olle”, som var pastor i missionsförsamlingen. Det finns många dramatiska berättelser där han var med och drev ut onda andar ur både människor och hem, fortsätter Kiell Tofters.

Boken ser Kiell Tofters som en dokumentation över hela den andliga utvecklingen som skedde i bygden i Anders Olssons kölvatten.
– Jag vill föra vidare det arv som han lämnat efter sig, det är så mycket av hans dna som har präglat den andliga utvecklingen i bygden. Bland annat när det gäller tron och förtröstan på Gud i alla omständigheter, att leva i bön och att läsa bibeln och annan undervisningslitteratur, han ville alltid förkovra sig, berättar han.
För den som vill veta mer om den legendariska helbrägdagöraren från Buckarby i Östervåla finns möjlighet att besöka Equmeniakyrkan i Östervåla på lördag kväll då Kiell Tofters håller bokrelease. En insamling kommer också att göras till tryckningen av ”Helbrägdagöraren Anders Olsson & Hans tid i Östervåla”.