Nora-Tärnsjö församlings entreprenörskap har genom åren väckt en del uppseende. Det gäller bland annat begravningsbyrån, som startades i egen regi 2011.
– Att församlingen driver byrån ser jag lite som att cirkeln sluts, säger Maria Andersson från Tärnsjö begravningsbyrå.
Nora-Tärnsjö församling har gjort sig kända för att ta saken i egna händer när det gäller att upprätthålla samhällsservice i bygden. När mackdöden drabbade landet var församlingen inte sen att starta egen mack. När behovet av lägenheter uppstod blev man hyresvärd. Och församlingens egna begravningsbyrå har funnits sedan 2011.
– Det uppstod ett behov helt enkelt, som kyrkan mötte vid den tiden, berättar Maria Andersson, sedan fem år tillbaka fastanställd vid Tärnsjö begravningsbyrå.
Att en kyrkoförsamling driver egna verksamheter har inte varit helt okontroversiellt. Först ut i landet med egen begravningsbyrå var Fagersta kyrkoförsamling. Tärnsjö begravningsbyrå startades också som en filial därifrån men drivs sedan 2019 som ett franchiseföretag med egen styrelse.
– Att församlingen driver byrån ser jag lite som att cirkeln sluts. Kyrkan finns med vid både dop, bröllop och jordfästningar och att den lokala församlingen även är en part kring det praktiska kring en begravning tycker jag känns väldigt naturligt, menar Maria Andersson.

Att möta människor i sorg kräver speciella egenskaper, bland annat lyhördhet och empati. Själv trivs hon mycket bra med sitt jobb.
– Visst kan arbetet vara tufft ibland, men framför allt känns det ärofullt och fint att få finnas till för en person som kanske upplever sin jobbigaste stund i livet. Mycket handlar om att lyssna in och finnas där, men också om att vara ett stöd i allt praktiskt som måste göras i samband med en begravning, menar hon.
I snitt tar Tärnsjö begravningsbyrå hand om 35-40 begravningar per år. Till sin hjälp vid hämtningar och körningar har Maria Andersson en person som rycker in vid behov, men även ibland vaktmästarna vid kyrkan. Ett samarbete finns också med Vittinge pastorat.
Kontoret på Norra Storgatan har för vissa blivit en kontaktpunkt i Tärnsjö.
– Ibland tittar det in någon för att prata en stund, och det tycker jag känns fint och naturligt, säger Maria Andersson.