Tillgänglighetsanpassade områden i länet ska göras lättare att besöka för personer med funktionsnedsättning. I vårt område gäller det Ingbo källor och Kyrkspängerna – bägge i Tärnsjö.
Över 30 områden i Uppsala län är tillgänglighetsanpassade – ändå kommer få funktionsnedsatta dit. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån vistas personer med funktionsnedsättningar betydligt mindre i naturen än övriga befolkningen, 37 procent har inte tillbringat tid alls i skog och mark medan motsvarande siffra för övriga befolkningen är 12 procent.
Det här är siffror som Upplandsstiftelsen vill ändra på, genom ett projekt med syfte att skapa större möjligheter för funktionsnedsatta att komma ut i skog och mark.
– Många vittnar om att de känner ett lugn och mår bättre i naturen, precis som forskningen visar. Vi hoppas kunna etablera goda utevanor hos individer och organisationer så att personer med funktionsnedsättningar får del av naturens positiva effekter, säger Eva Arnemo, folkhälsostrateg på Upplandsstiftelsen på Uppsala läns hemsida.
Upplandsstiftelsen har nu inlett ett samarbete med länets funktionsrättsföreningar. Konkret innebär det att testpatruller med personer med olika funktionsnedsättningar ska ge råd om förbättringar – både praktiskt på plats i de olika områdena och informationsmässigt.
– Vi ska satsa mycket på det som sker innan besöket i naturen. Informationen ska bli bättre och anpassas så att en person med exempelvis nedsatt syn, hörsel eller rörelseförmåga kan förbereda sig och veta vad man kan förvänta sig av platsen, fortsätter Eva Arnemo.
En sådan testpatrull finns redan knuten till projektet, och ytterligare en ska startas. Målet med projektet är att minst 1000 personer i länet med funktionsnedsättning nås med information och aktiviteter.
Av de 30-tal områden i länet som är tillgänglighetsanpassade finns två i Heby kommun – Ingbo källor och Kyrkspängerna – båda i Tärnsjö.
Det ska tilläggas att parter i projektet är: Samverkan med Funktionsrätt Uppsala län, Biotopia, Infoteket, RF-SISU Uppland, Neuroförbundet, Strokeföreningen, Synskadades riksförbund, Länsstyrelsen Uppsala län och länets kommuner. Fler samarbetsparters kan komma till under projektets gång.
För att läsa mer om projektet, klicka på nedanstående länk till Uppsala läns hemsida.
Lättare för fler att komma ut i naturen | Länsstyrelsen Uppsala