På onsdagen är det säljstart för årets upplaga av majblomman i Östervåla – där det sålts majblommor sedan 1908. Nytt för i år är att Blomsterträdgårn och Solrosen bidrar till insamlingen, med specialdesignad blombukett respektive bakelse.
Beda Hallberg från Göteborgs frivilliga fattigvård skrev historia när hon 1907, driven av en längtan att hjälpa barn och unga som drabbats av tuberkulos, grundade Majblomman. Redan året efter, 1908, bildades en lokal majblommeförening i Östervåla.

– Det känns verkligen speciellt att hålla i den här boken, som är bevarad från föreningens start, och där alla anteckningar från insamlingens första tid finns med, berättar Maria Wannmyr, ordförande i Östervåla-Harbo Majblommeförening, och visar upp framsidan på en bok med titeln ”Protokollsbok för förste-majblommans lokalkommitté Östervåla”, handskrivet med sirliga bokstäver.
Numera är det barn och unga i ekonomisk utsatthet och med sjukdom och handikapp som pengarna från majblommeförsäljningen går till.
– I fjol fick alla duktiga försäljare, från klass fyra i Östervåla skola, ihop 80 000 kronor. I år är de inte lika många, men jag vet att de kommer att göra ett riktigt bra jobb, säger Maria Wannmyr och tillägger:
– En av fjolårets försäljare, Cassander Djerf, är dessutom med som extra resurs och stöttar fjärdeklasseleverna som säljer.
Årets försäljning av majblommor sker på onsdagen klockan tolv, där försäljningen som vanligt alltså sköts av elever från klass fyra i Östervåla skola. Maria Wannmyr visar upp en liten ryggsäck som varje försäljare kommer att bära med sig ut på onsdag, fylld med majblommor i olika varianter. Årets upplaga av majblomman, skapad av tolvåriga Göteborgstjejen Nellie Pihlton, är vackert gul, liknar en smörblomma och symboliserar hopp.

– Hopp, uppmuntran och guldkant är vad vi vill bidra med genom majblomman, där alla pengar vi delar ut går till barn från Östervåla och Harbo. Fler barn än vi tror lever i ekonomisk utsatthet, det märker vi genom de ansökningar vi får, fortsätter Maria Wannmyr.
Det ska tilläggas att 40 procent av all försäljning delas ut lokalt, medan lika mycket tillfaller riksföreningen, de återstående 20 procenten delas lika mellan barnet som säljer och klassen/skolan.
Förutom årets gula majblomma finns även den blå blomvariant som introducerades i fjol till försäljning.
– Den blomman har bara nio kronblad, vilket symboliserar att ett av tio barn lever i ekonomisk utsatthet i Sverige, informerar Maria Wannmyr som själv firar 20-årsjubileum som ordförande i Östervåla-Harbo Majblommeförening, som i övrigt administreras av en styrelse bestående av ytterligare en handfull ledamöter.
Hon har en alldeles egen historia när det gäller majblomman.
– Jag var själv ett majblommebarn, och vet därför vad majblomman kan betyda, engagemanget känns verkligen speciellt för mig. Dessutom har jag samlat på majblommor hela livet, berättar Maria Wannmyr medan hon visar upp delar av den egna samlingen av majblommor.
Nytt för i år är att Blomsterträdgårn och Solrosen i Östervåla uppmärksammar insamlingen på ett lite speciellt sätt.
– Från och med onsdagen säljer Blomsterträdgårn en speciell bukett där tio kronor för varje såld bukett går till insamlingen, medan Solrosen säljer en speciell bakelse där fem kronor för varje såld bakelse går till insamlingen, upplyser Maria Wannmyr.

Slutligen, varför ska då Östervålaborna köpa majblommor, blombuketter och bakelser?
– Dels för att varje såld majblomma hjälper barn och ungdomar där du bor, dels för att det här verkligen är en 115-årig tradition att uppmärksamma och bevara i Östervåla, avslutar Maria Wannmyr.
Beda Hallbergs initiativ fick stora konsekvenser för många, även för henne själv personligen. Efter att först ha bemötts med viss skepsis blev succén med insamlingen omedelbar. Uppmärksamheten ledde bland annat till att hon själv 1912 nominerades vid stadsfullmäktigevalet i Göteborg, vid en tid då kvinnor inte ens hade rösträtt i Sverige. Idén med Majblomman spreds, i tuberkulosens spår, under första halvan av 1900-talet till en lång rad länder, och finns kvar än i dag även i Norge och Finland. I fjol inbringade majblommeförsäljningen i Sverige sammanlagt 90 miljoner kronor.