Med fokus på minskat klimatavtryck och minskade kostnader pågår ett pilotprojekt i skolköken i Östervåla och Heby för att minska matsvinnet.
Matsvinn i skolköken är ett ständigt aktuellt ämne. Just nu är det extra fokus på detta i skolköken i Östervåla och Heby som deltar i ett pilotprojekt med det konkreta målet att få ned matsvinnet till 20 gram per elev och dag. Ett av arbetsområdena är att utreda vad svinnet beror på.
– Vi har tre hinkar som är uppmärkta med ”inte min smak”, ”tog för mycket” och ”hann inte äta upp”. Just nu så är det hinken ”inte min smak” som får mest i sig. Därför är det också viktigt för eleverna att ta lite mindre mat först om de är osäkra på om de tycker om maten eller inte, säger Lars Bergkvist, köksansvarig vid Heby centralkök på kommunens hemsida.
Åtgärder som planeras under projektet är bland annat att besöka elever vid hemkunskapslektioner samt att skicka ut information till föräldrar.
– Vi gör det här i första hand för att minska vårt klimatavtryck, sedan är det också förenat med en kostnad att slänga mat så rent ekonomiskt är det också en viktig fråga, fortsätter Lars Bergkvist.
Även arbetssätt hos skolköken ur ett brett perspektiv studeras med sikte på att få ned matsvinnet.