Efter sju år i bräschen för hjälpverksamheten hon själv var med och startade tillsammans med Ulla Ragnarsson packade Margareta Palmqvist sin sista varukasse på måndagen.
– Det är med blandade känslor jag slutar, det har varit känslosamt i dag med många värmande kramar, säger 73-åriga Östervålabon som nu lämnar plats för andra att engagera sig i Varukassen Östervåla-Harbo.
Det var för sju år sedan som Östervålaborna och väninnorna Margareta Palmqvist och Ulla Ragnarsson bestämde sig för att starta upp matutdelningen Varukassen i Östervåla.
– Idén kom till oss när vi hjälpte till på Stadsmissionen i Uppsala, då vi började fundera över om det inte fanns behov av något liknande även i våra orter, berättar Margareta Palmqvist.
Det visade sig ganska snart att behovet fanns, och efter det drog hon och väninnan Ulla Ragnarsson i projektet de närmaste åren i samarbete med Svenska kyrkan i Östervåla-Harbo. Så har det fortsatt, där personal från kyrkan funnits med liksom en och annan ytterligare engagerad person som bakat, lagat mat och packat varukassar.
– Vi fick med oss en del matvarubutiker både i Östervåla, Harbo, Månkarbo och Tierp som genom åren skänkt mycket matvaror till vårt projekt, vilket varit en förutsättning för att ro det här i land. Vi får också löpande bidrag från diakonikassan i kyrkan för att finansiera det hela, fortsätter Margareta Palmqvist.
Själva packandet av varukassarna har varit det lilla jobbet, det stora har varit planering, insamling av varor och matlagningen, då de varukassar som lämnas ut också innehåller färdiga matlådor.
Hur många varukassar som fördelats ut till tacksamma mottagare i Östervåla och Harbo har Margareta Palmqvist sedan länge tappat räkningen på, däremot vet hon att antalet utdelade kassar i veckan varierat mellan 20 och 27.
– Det som drivit både Ulla och mig är framför allt den kärlek vi fått tillbaka från människor vi mött under de här åren. Jag vill också passa på att säga att Ulla och jag jobbade verkligen jättebra tillsammans med det här, berättar hon.

Att varukassarna fyllt sin funktion är helt klart, inte minst i spåren av den senaste tidens prishöjningar på matvaror.
– Vi har genom åren överraskats av det stora behovet, där cirka en tredjedel av mottagarna är barnfamiljer, medan resten exempelvis är äldre personer och ensamstående. De höjda matpriserna på senaste tiden har vi absolut märkt av, det har blivit tuffare för många, informerar hon.
För att ta del av Varukassen krävs en beviljad ansökan som görs av kyrkpersonal. Sedan delas varukassarna ut varje måndag. Margareta fortsätter lyfta fram alla goda kontakter med människor hon mött.
– Vi har överraskats av hur många fina personliga kontakter vi fått genom varukassen, vi har kommit många nära och det är ju också en av anledningarna till att det känns jobbigt i dag när det är sista dagen för min del, förklarar hon.
Medgrundaren Ulla Ragnarsson slutade i fjol, och nu är det alltså dags även för Margareta Palmqvist att lämna över stafettpinnen till någon annan.
– Det är kroppen som säger ifrån, och det var det för Ulla också i fjol. Men vi är tacksamma över att varukassen kommer att leva vidare, även om det blir en liten paus nu under sommaren, avslutar Margareta Palmqvist.