I dagarna är det exakt 15 år sedan Faster Veras Café slog upp sina portar i lokalen på Södra Storgatan. Det firas med en jubileumsvecka.
Öppnade café gjorde Tärnsjöentreprenören Carina Hermansson redan 2008, men då i Frälsningsarméns tidigare lokaler lite norrut i samhället, i lokalen som bland annat också fungerade som ramverkstad under en period. In i de nuvarande lokalerna flyttade Faster Veras Café 2010, och slog upp portarna på själva Läderloppslördagen det året. Nu har 15 år gått och det firas veckan lång med en del småjippon, specialpriser på sortimentet och ett speciellt jubileumsfika.
– Det känns fantastiskt att 15 år har gått, och det är roligt att det har fungerat så bra, säger Carina Hermansson med ett leende när OrtsAktuellt gör ett litet besök i Faster Veras Café på tisdagsförmiddagen.
Tillsammans med ett par av caféets anställda pysslar hon med lite allt möjligt i cafélokalen medan ett litet herrsällskap tar en fika vid ett av borden en bit bort.
– Det man kan säga en sån här dag är hur otroligt snabbt åren rullar på, det är så jag tänker, säger Carina Hermansson.
Hon berättar hur tankarna gick när idén om att starta ett café som komplement till behandlingshemmet hon tagit över 2007.
– Min vision var att försöka starta en verksamhet där människor kunde slussas in till ett arbete och ett sammanhang. Att få finnas i ett sammanhang menar jag är a och o för att få en vardag med rutiner att fungera. Och jag tycker att cafét har blivit ungefär som jag hade hoppats då jag startade det, menar hon.
Det har krävts både mycket arbete och en del kämpande emellanåt för att få allt att gå runt.
– Det har naturligtvis också varit kämpigt ibland, men nu rullar det ju på. Sen vill jag lyfta fram alla fina och duktiga medarbetare som verkligen gör skillnad. Som det är nu tar jag fem år i taget, och i höst ska jag utvärdera om det blir fem år till, tillägger hon.

Carina Hermansson avslutar med att uttrycka tacksamhet över hur allt blivit med både behandlingshemmet och cafét.
– Jag måste bara få säga att jag är så tacksam över att jag fått jobba med det jag älskar, skulle jag inte älska mitt jobb skulle det här aldrig gå. I jobbet jag har måste man tycka om människor och tro att saker går att förändra, och här är relationer det viktigaste. Och när det gäller cafét har det blivit en mötesplats för relationer, säger hon.