Frälsningsarméns tidigare lokal i Harbo ska byggas om till lägenhetshus.
– Planen är att omvandla hela fastigheten till lägenheter, berättar David Arréhn, nybliven ägare till fastigheten.
Det händer saker med den gamla fastigheten som under många år, fram till oktober 2010, inrymde Frälsningsarméns verksamhet i Harbo då församlingen lades ned. Sedan fastigheten de senaste åren ägts av ett byggnadsföretag från Uppsala har den nu köpts av det lokala fastighetsbolaget Duck on the Water, som ägs av Harboparet David och Katrin Arréhn, som för övrigt bor bara ett stenkast därifrån. Planen är att omvandla hela fastigheten, som historiskt inrymt både lägenhet och samlingslokal, till uteslutande hyreslägenheter.
– Planen är att låta det bli fem eller möjligen sex lägenheter sammanlagt, där ungefär hälften blir stora fyror. Min bedömning är att det är efterfrågan på större lägenheter i Harbo. Och eftersom byggnaden är av suterrängmodell blir det lägenheter i tre plan, informerar David Arréhn.
Förberedande arbete har så redan påbörjats när det gäller bland annat elarbeten och viss renovering av den anrika byggnaden. Installation av en omfattande dränering och skrapning och ommålning av fasaden ingår också i de inledande arbetsmomenten.

Att omvandla fastigheten till lägenhetsboende kräver en hel del pappersarbete där byråkratins kvarnar behöver malas innan det går att sätta planerna i verket.
– Detaljplanen är däremot redan beviljad, nu återstår att få byggnaden godkänd för det nya syftet, fortsätter David Arréhn som är mycket nöjd med stöttningen han fått av både kommunens bygghandläggare och näringslivsstrateg Kerstin Gauffin.
– De har verkligen varit bra att jobba och samarbeta med, det vill jag framhålla, säger han.
David Arréhn berättar att ombyggnationerna, som beräknas ta sammanlagt tre år, kommer att göras i tre faser, där första inflyttning förhoppningsvis kan ske hösten 2026.

Viss erfarenhet av att förvalta fastigheter har David Arréhn, då fastighetsbolaget sedan tidigare bland annat äger tidigare KF Larssons Rörs lokaler och ytterligare en grannvilla i samhället.
David Arréhn förklarar varför han och hustrun axlat ansvaret att även ta över den anrika Frälsisbyggnaden.
– Det här är ett långsiktigt åtagande där mycket handlar om att vi vill vara med och utveckla vår ort. Sedan ser jag förvaltande av fastigheter som ytterligare ett ben att stå på som företagare där min huvudsyssla är att fungera som konsult åt företag i upphandlings- och anbudsprocesser, avslutar David Arréhn.