Stadsparet som ville leva ett lugnare liv på landet köpte den anrika gården i By, Harbo, och öppnade i fjol sKafferiet, som blivit ett allt populärare utflyktsmål för fikasugna.
Det var för åtta år sedan som paret Fredrik Andersson och Rebeca Maksoud flyttade in i den gamla gården i By utanför Harbo.
– Allt började med att vi hade ett sommartorp en period och trivdes så bra att vi bestämde oss för att vi ville bo på landet på heltid. När vi kom hit fastnade vi direkt för stället som vi själva givit namnet Koppelska gården, berättar Rebeca Maksoud.
Lugnt och idylliskt är det minsann vid Koppelska gården i By, dit man tar sig via en snirklande grusväg tre kilometer från avtagsvägen från väg 272 strax utanför Haga, Harbo. Lite Astrid Lindgren-känsla är det också vid själva gården.
– Det var väl en del av den känslan vi fastnade för när vi kom hit första gången, säger Fredrik Andersson som till vardag arbetar med fastighetsautomation.
Förresten, för den som funderar över titeln handlar det om övervakning av en byggnads tekniska funktioner som värme, ventilation, belysning och säkerhetssystem med fokus på att öka energieffektiviteten, sänka driftskostnaderna och förbättra komforten.
Rebeca Maksoud har ett mångårigt förflutet i restaurangbranschen, vilket inte gjorde steget speciellt långt att öppna kafé i den gamla gården, som en gång i tiden fungerade som handelsbod.
– Det blev också ett tillfälle att göra allvar av min egen livsvision – att producera egna produkter som exempelvis grönsaker, kött, ägg och honung. Vi föder till och och med upp egna grisar på gården, tillägger hon.
Pandemin kom emellan men efter det tog planerna form på allvar och i augusti i fjol slog paret upp portarna för helgöppet i sKafferiet, som inrymmer en stor dos miljökänsla i den gamla lanthandeln som förvandlats till serverings- och kafélokal. Fokus är alltså ställt på egenproducerade livsmedel och där allt är tillagat och bakat på plats, med kretsloppstänket med som en viktig del.

– Ska jag beskriva mig själv så älskar jag skapa sånt som är njutbart – och det gäller både miljön, fikat och maten. En av huvudtankarna med sKafferiet är att det ska vara en träffpunkt för alla åldrar, tillägger Rebeca Maksoud.
Fikastället, som både erbjuder goda smaker och idyllisk miljö under helgerna, har blivit en välbesökt oas för allt fler, både ortsbor och tillresta.
– Vi är överraskade över hur mycket folk som hittar hit, berättar Fredrik Andersson.

Framtidsplaner finns också – även om de vill skynda långsamt.
– Vi vill omhulda det som vi skapat hittills men på sikt också bredda oss och förlänga säsongen, informerar Rebeca Maksoud.
– Och arbetet med att lägga golv på övervåningen har vi påbörjat, som betyder att vi kan ta emot fler besökare, exempelvis för företagsevent, tillägger Fredrik Andersson.
Det ska tilläggas att sKafferiet planerar att hållas öppet fredag till söndag september ut.