På onsdagsförmiddagen bjuds allmänheten på beredskapsmat vid Lövsta Vårdboende i Heby.
– Jättegott, säger Hebybon Maire Lautakoski, en av många som passar på att provsmaka.
Beredskapsveckan fortsätter med ett späckat program fördelat på orterna Heby, Tärnsjö och Östervåla. På onsdagsförmiddagen bjuds det på beredskapsmat vid Lövsta Vårdboende i Heby, tillagad under ledning av biträdande kostchef Mikael Sandin.

– Maten vi serverar idag är tillagad på ingredienser som vi ständigt har hemma på våra vårdboenden, och tanken är att vi i ett första krisskede ska kunna klara oss i 1,5 vecka med den här typen av mat, berättar han.

Maten som portioneras ut till de besökande vid Lövsta på onsdagsförmiddagen är två alternativ, dels couscosröra, tomat, oliver och bönröra, dels tonfiskröra på tortillabröd.
– Det är lite tänkt som lunch- och middagsalternativ, och där allt är tillagat utan el och vatten och där vätskan i stället är krossade tomater och majonnäs, fortsätter Mikael Sandin.
Han berättar att matportionerna är tillagade med fokus på både smak och näringssammansättning.
– Det är näringsberäknat för att uppfylla behoven av att både bli mätt och att få näring- och energitillskott, förklarar han.
En av många som passade på att smaka på beredskapsmat var Hebybon Maire Lautakoski.
– Jättegott, som något man skulle kunna laga till en vanlig fredagskväll hemma och njuta åt, säger hon och tillägger:
– Det känns bra att det finns beredskap för kristider, sedan hoppas man ju förstås på att det inte ska behöva inträffa.
Själv har Maire Lautakoski påverkats en hel del av de senaste årens oro i världen.
– Jag har faktiskt ett litet lager hemma med både konservburkar, makaroner och vattendunkar ifall det värsta skulle hända, berättar hon.
Att beredskapsportionerna smakar så bra är något som samtliga provsmakare på plats verkligen lyfter fram, exempelvis Susanne Pettersson, distriktssköterska och boende i Fjärdhundra.
– Ja, det är verkligen överraskande gott, som vilken lunch som helst, säger hon.

Slutligen, efter en egen avsmakning är det bara för undertecknad att hålla med! Det här var riktigt gott!