Intresset för att jaga, och att sälja, vildsvinskött ökar. Det nya vildsvinsjägarregistret gör det också enklare för vildsvinskött att nå från skog till bord.
Efter ett knappt år med den nya regeln, som gör det lättare för jägare att sälja vildsvinskött direkt till konsument, har 2000 jägare anmält sig till vildsvinsregistret. Det ska tilläggas att det krävs både viltundersökarutbildning och vildsvinsutbildning för att ta del av de nya reglerna – och då ingår kostnadsfria tester av fällda vildsvin för trikin och cesium.
– Intresset att delta i kurserna är stort. Det faktum att kurser ges både fysiskt och digitalt, gör det enkelt för jägare att gå utbildningen, säger Ulf Larsson, nationell projektledare för länsstyrelsernas uppdrag på Uppsala läns hemsida.
Webbplatsen vildsvinsportalen.se underlättar för både jägare, vildsvinsförvaltning och konsumenter med intresse för vildsvinskött, där även landets REKO-ringar är en möjlighet.
– Att fler anmäler sig till vildsvinsjägarregistret och går kursen ser vi som väldigt positivt. Men för att de nya reglerna ska få full effekt krävs nu att fler jägare hittar sina nya kunder. Det skulle inte bara ge fler middagsbord svenskt vildsvinskött – utan också bidra till att hålla vildsvinsstammen i bättre balans, säger handläggare Emma Eriksson vid Länsstyrelsen i Uppsala län.
För att öka konsumtionen och intresset för vildsvinskött driver Uppsala län också ett samarbetsprojekt, som är en del av ÄT UPPsala län, som är länsstyrelsens handlingsplan för hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i länet.