Ängsholmens gårdsmejeri i Harbo kammade hem två SM-silver vid SM i Mathantverk i västerbottenstaden Skellefteå.
Det gick bra för Ängsholmens gårdsmejeri när SM-tävlingarna i Mathanterverk avgjordes i Skellefteå det gångna veckoslutet. Facit blev två silvermedaljer, till Ängsholmens Mozzarella och till Ängsholmens kittost Stubben. Vid SM-tävlingarna gäller det att uppnå så högt poängantal som möjligt, där uppnådda graderingar ger olika valör på SM-medaljskalan, där 20 uppnådda poäng ger guld.
– Det är väldigt hård konkurrens i de här tävlingarna, där allt man smakar är perfekt, därför måste jag vara nöjd med de här medaljerna, säger Linda Elvingson som driver Ängsholmens gårdsmejeri tillsammans med sin familj.
Linda Elvingson har tävlat med sina ostar i SM tidigare och har bland annat två guld på meritlistan.
– Jag var rejält nervös inför jurygruppens bedömning, som skedde på torsdagen. Därför kändes det väldigt, väldigt bra att få beröm av den domare som tyckte att jag gjorde tekniska bra saker med osten, säger hon.

Juryn bedömer, beroende på ostsort, bland annat yta, konsistens, spridning av grönmögel och smak.
– Det handlar ofta om små detaljer i produktionen som faktiskt ger märkbara smakskillnader i den färdiga osten, förklarar Linda Elvingson som lyfter fram vikten av att ha god kvaliteten på komjölken som används vid osttillverkningen.
– Micke och Åsas mjölk från MÅ Lantbruk i Buckarby, Tärnsjö, förser oss med mycket fin mjölk som är fantastisk att ysta, säger hon.
När det gäller SM-dagarna i övrigt så var det ett späckat program med bland annat studiebesök på ett hantverksmejeri med mjölkproduktion, branschrådsträff och nätverkande.
– Vi var i en fantastisk miljö med välfyllda dagar, och det ger inspiration. Extra roligt att det var i en trakt där min mormor kom ifrån, berättar hon.
Vid Ängsholmens gårdsmejeri produceras tre ton ost per år tillverkad av 30 000 liter mjölk. Det ska tilläggas att det vid Ängsholmens gårdsmejeri i år endast används komjölk, och inte buffelmjölk, vid tillverkningen av mozzarella.