För Östervålabon Daniela Nilsson gick ”pepparkakshushjärnan” igång i slutet av november. Resultatet är två fantastiska byggnadsverk hemma i finrummet – där allt är ätbart.
En behaglig doft av pepparkakor slår emot när Daniela Nilsson tar emot i villan på Täljknivsvägen i Östervåla. Förklaringen är två minst sagt imponerande byggnadsverk som är placerade på en byrå i finrummet – bägge i form av pepparkakshus. Förresten, i det ena fallet handlar det om något som liknar ett juligt småstadstorg med bland annat hotell, kafé, butiker och små boningshus, medan byggnadsverk nummer två är influerat av engelska herrgårdar och amerikanska residens. Första advent fanns årets pepparkaksbygge på plats, berättar Daniela Nilsson.
– Det är alltid första advent som gäller, det är ju då småtomtarna flyttar in, det är viktigt, berättar hon med ett leende när OrtsAktuellt hälsar på för att beundra byggnadsverken.

Fascinationen för pepparkaksbyggen har 43-åriga trebarnsmamman burit med sig sedan den tidiga barndomen där hennes mamma inför varje jul byggde pepparkakshus, ibland kopior av kända byggnader som exempelvis Eiffeltornet, smyckade med kristyr och godsaker. När hon i vuxen ålder skulle försöka göra detsamma med sina egna barn blev det däremot pannkaka.
– Första försöket, som jag gjorde 2007, blev total katastrof, och då bestämde jag mig för att aldrig mer göra om det, berättar hon.
Men redan två år senare försökte hon ändå igen, med ett annat koncept – och då gick det bättre.
– Hemligheten var deg och kristyr gjorda efter eget recept, som gjorde materialet mindre ömtåligt och mer hållbart. Då gick det bra, upplyser hon.
Inledningsvis tillverkade hon enklare husmodeller, som under åren utvecklats till alltmer utmanande konstruktioner, och där i idéerna till byggprojekten börjar poppa upp i slutet av november.
– Jag bruka säga att då går pepparkakshushjärnan igång och då växer bilder fram som jag lagrar i huvudet, en del bara kommer och andra sedan jag sett något jag fastnat för, förklarar hon.
Det praktiska arbetet tar vanligtvis mellan 10-15 timmar för varje projekt.
– Mesta tiden går till bakning, utkavling, skärning och gräddning medan dekoration, utsmyckning och tillverkning av detaljer går snabbare, inflikar hon.
Årets idé med ett litet småstadstorg med julmarknad var en av de där bilderna som poppat upp i Daniela Nilssons huvud.
– Det kändes roligt med en samling byggnader och mötesplatser med julmarknadskänsla den här gången, och med tomtefokus förstås, de har ju egna små hem här i centrumet, säger Daniela Nilsson vars intresse för pepparkakshus smittar av sig på barnen.

– Jodå, barnen har alltid tyckt det här har varit viktigt och de tar nog med sig intresset för att bygga pepparkakshus vidare i sin tur, säger hon.
Som kuriosa kan nämnas att allt är ätbart i Daniela Nilssons pepparkaksbyggen, från väggar och tak till fönsterglas, murstenar och fönsterglas, där de sistnämnda är tillverkade av både gelatinblad, smälta halstabletter och så kallat isomalt socker.
Här delar Daniela Nilsson med sig av sina bästa tips vid pepparkakshusbygge:






