Adventstid är julbordstid. För Maija Jensen, som driver restaurangen Maijas i Östervåla tillsammans med sin dotter, betyder det en hektisk och stressig, men också inspirerande och rolig tid, berättar hon i en paus mellan två julbordssittningar.
Maija Jensen lyfter bara fram positiva känslor när hon ska förklara vad arbetet med julborden i restaurangen betyder för henne.
– Jag blir framför allt entusiastisk när det börjar vankas julbord, jag laddar upp, planerar och kollar efter råvaror och när det väl är dags för själva sittningen vill jag att det ska vara så fint, stämningsfullt och juligt det bara går. Både maten och allt runtomkring är viktigt för att det ska bli bra, menar hon.
Hur många julbordssäsonger hon hunnit med sedan kock-examen i början av 1970-talet har hon tappat räkningen på, men i Östervåla har hon hunnit med att arrangera julbord de senaste nio åren. I år dukades det första julbordet upp vid första advent-helgen i restaurangen som sysselsätter ytterligare fyra personer. För Maija Jensen är det viktigt att julmaten som serveras är egenproducerad.
– Vi gör allt från grunden, där enda undantaget är korven, inflikar hon.
På frågan om hennes egen favorit på julbordet visar det sig att den inte serveras i restaurangen.
– Eftersom jag har finska rötter hör en och annan av mina egna favoriter till den finska julmaten, men bland de svenska rätterna är jag mycket fäst vid janssons frestelse och julkryddade köttbullar, där färsen ska vara smaksatt med ansjovisspad, kryddpeppar, salt, lök och ingefära, förklarar hon.
Vilken är favoriten hos gästerna?
– Det varierar förstås, men visst ligger janssons frestelse, köttbullar och revbensspjäll med i toppen i alla fall.
Finns det några nyheter på julbordet?
– Eftersom vissa inte äter fläskkött av religiösa skäl serverar vi exempelvis lammköttbullar och lammracks, sedan har vi vegetariska varianter, exempelvis av omelett.
Hur trött är du själv på julmat när det vankas julafton?
– Inte alls, jag äter ingen julmat före julafton, förutom avsmakning.
Hur trött brukar du själv vara till julhelgen då?
– Det går inte att vara trött, då gäller det i stället att hålla tempot uppe och förbereda för nyårsmiddagarna.
Slutligen, hur fullbokat har ni?
– Det finns fortfarande möjlighet att boka in sig för den som är sugen på ett julbord.